♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡
UITVERKOOP van LIGHT ELEGANCE en D'OR! Van 20% tot 70% korting!

Ik heb mij gisteren (27/04/2020) eens grondig bezig gehouden met wat literatuur door te 

HYGIËNE IN HET SALON
18 mei mogen we hopelijk weer starten met nagels! Secondje, ik doe even een vreugdesprong. 🥳
Maar hoe je het draait of keert, de hygiëne wordt nu nog belangrijker dan ervoor. Of toch lijkt het zo. Maar is dat zo wel? Is het niet vooral het onbekende dat er voor zorgt dat we het allemaal niet zo goed weten? 

En daarom heb ik mijn tijd even gebruikt om wat literatuur door te nemen om zo, in eerste instantie voor mezelf, een duidelijk antwoord te vinden hoe ik het best aanpak in mijn salon en groothandel wanneer ik weer mag starten. 

De volgende informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek gevonden op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control dd 27/04/2020. 
Deze informatie zal aangevuld worden wanneer er meer kennis vrij komt. De bronnen staan hieronder vermeld voor degene die de originele teksten willen lezen.

Overdracht van SARS-CoV2  (virus dat COVID-19 veroorzaakt en we beter kennen als Corona)  gebeurt voornamelijk door respiratoire druppels, die ontstaan bij hoesten en niezen, en door contact met besmette oppervlakten.  Hierbij de belangrijkste desinfectie mogelijkheden, in functie van de meest recente literatuurgegevens (31 maart 2020).

HANDHYGIËNE

1. Was je handen met water en zeep volgens de regels van de kunst van het handenwassen (https://westdiepkleuter.be/sites/default/files/corona-3.png) . 
Dit blijft de eerste én de belangrijkste stap. Dit meerdere keren per dag. 
Het spreekt voor zich dat je klant dit ook doet en liefst vlak na het binnen komen in je zaak. Ze zet haar handtas neer op de grond, doet haar jas uit en hangt deze op aan een kapstok (geen kleerhanger, dit moet ze aanraken). Daarna gaat ze haar handen wassen en raakt ze vanaf nu haar persoonlijke spullen niet meer aan. Zo verklein je de kans dat ze jouw spullen besmet.

2. Het gebruik van hydroalcoholische gel is een extra maatregel of een alternatief indien geen water en zeep voorhanden zijn. Op handen zit vuil en vet, als dit niet eerst afgewassen wordt met water en zeep, dan zal de werkzaamheid van de gel minder zijn!

OPPERVLAKKEN

Aangezien SARS-CoV2 op bepaalde oppervlakten enkele dagen (tot 72 uur) kan overleven, is een goede omgevings-hygiëne even belangrijk als een goede handhygiëne om besmetting te voorkomen. Om dit te doen, raden wetenschappelijke bronnen aan in eerste instantie te reinigen met water en een klassiek detergent (vuil kan de werking van  desinfectantia  verminderen), gevolgd door desinfectie met een middel dat effectief is tegen coronavirussen. Er zijn echter weinig specifieke gegevens voor wat betreft SARS-CoV2. Wat wel bewezen is, is:

1. Alcohol 70% 

Een concentratie van 70% tot max 85% alcohol is effectief om coronavirussen te doden na 1 minuut contact. Het virucide effect van alcohol tegen enveloppe virussen bestaat eruit dat proteïnes gecoaguleerd worden. Indien de concentratie aan alcohol te hoog is, zal deze de cel niet diep genoeg kunnen binnendringen om voldoende te doden, aangezien de volledig gecoaguleerde eiwitmantel beschermend zal werken. Een te lage concentratie alcohol is ook onvoldoende.

Omdat alcohol schaars is. Hieronder bewezen alternatieven voor het reinigen van gladde oppervlakten zoals toonbank, handvaten, schakelaars… 

2. Javel- of chlooroplossing die minstens 0,1 % natriumhypochloriet (1000 ppm) bevat, bv. 40 ml javel op 1 liter leidingwater. Ook hier is de werkingstijd 1 minuut. 
Meng deze chloorhoudende producten niet met andere schoonmaakproducten.

3. Waterstofperoxide 0,5%: uit recent onderzoek blijkt dat humane coronavirussen op oppervlakten ook hieraan gevoelig zijn 

Check dus wat je hebt staan of aankoopt. Heeft je product bovenstaande in zijn samenstelling is het te gebruiken tegen het Coronavirus. Heeft het dat niet zal het mogelijk niet helpen het virus te doden. Ik denk hierbij aan Barbicide dat ik ook verkoop. Hiervan is niet bewezen dat het helpt tegen Corona (of andere virussen), wel tegen bacteriën. 

Het gebruik van een neutraal reinigingsmiddel voor het reinigen van oppervlakken in algemene gebouwen (d.w.z. niet voor ruimtes waar een vermoedelijk of bevestigd geval van COVID-19 is geweest) zou voldoende moeten zijn.

Veel aangeraakte oppervlakken moeten zo vaak mogelijk worden schoongemaakt (in ieder geval dagelijks en indien mogelijk vaker). Voorbeelden van deze oppervlakken zijn deurknoppen en deurstangen, stoelen en armleuningen, tafelbladen, lichtschakelaars, leuningen, waterkranen, liftknoppen, etc.

Het spreekt voor zich dat een chlooroplossing niet de meest aangename geur is om een hele dag in te werken. Maar het schoonmaken van toiletten, wastafels en sanitaire voorzieningen die door meerdere mensen worden gebruikt moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Overweeg het gebruik van een desinfecterend middel dat effectief is tegen virussen, zoals 0,1% natriumhypochloriet (in mensentaal chloor of javel), of andere gelicentieerde viricide producten volgens de gebruiksinstructies van de fabrikant.

Verse lucht en ventilatie zijn essentieel. Is het goed weer, zet een raam of deur permanent open. 

Het poetsen gebeurt mét handschoenen en mondmasker én met wegwerpmateriaal. 

TIP: Als je dus vanaf 14 mei NIET meer je salon binnen gaat kan je er van uit gaan dat alles in je salon Corona-vrij is en dus veilig is. Als je hieruit start ben je al goed vertrokken. Om dit nu zo te behouden is het van essentieel belang dat iedereen, inclusief jijzelf, als eerste handeling bij het betreden van de ruimte de handen grondig was met water en zeep. Dit doe je volgens de regels van de kunst van het handenwassen (https://westdiepkleuter.be/sites/default/files/corona-3.png) 

INSTRUMENTEN
Je kan deze regels ook hanteren voor je materiaal. Je reinigt eerst met bvb handzeep of dreft zoals je jouw handen zou wassen en daarna in een ultrasoon met klaar water. Nadien desinfecteer je jouw bitjes, schaartjes, pusher, stofborstel etc met een product met bovengenoemde samenstelling. 
Daarom nogmaals het belang van een goede handhygiëne. Als dit vanaf de start en tijdens de behandeling in acht wordt genomen heb je weinig kans dat je instrumenten besmet worden. 

GEZICHTSMASKERS

Een gezichtsmasker kan de verspreiding van het virus helpen verminderen door de uitscheiding van luchtwegdruppels van geïnfecteerde personen, die misschien niet eens weten dat ze geïnfecteerd zijn en voordat ze symptomen ontwikkelen, tot een minimum te beperken. 
Het is echter nog niet bekend hoeveel het gebruik van maskers in de gemeenschap kan bijdragen aan een afname van de verspreiding naast de andere tegenmaatregelen.

BRONNEN: 
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Environmental-persistence-of-SARS_CoV_2-virus-Options-for-cleaning2020-03-26_0.pdf  
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-use-face-masks-community.pdf
  Marjolijn Seuckens     28-04-2020 09:38     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Kim W -  08-06-2020

Super dat je de moeite hebt gedaan om dit grondig op te zoeken om het nadien voor ons om te zetten in duidelijke mensentaal 😊

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.